Το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς τους ίδιους αλλά και στον ασθενή τον οποίο φροντίζετε. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης (στρες) που βιώνουν οι φροντιστές (Ασθενών με Άνοια ή Alzheimer) και που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας είναι οι ακόλουθες:
- ΑΡΝΗΣΗ της ασθένειας από μέρους τους και των όποιων επιπτώσεων θα προκύψουν από την άρνηση αυτή στον άνθρωπό τους στον οποίο έχει διαγνωστεί η νόσος. «Ξέρω ότι η μαμά θα γίνει καλύτερα».
- ΘΥΜΟ με τον ασθενή ή με τους άλλους. Προκαλείται θυμός επειδή είναι λίγες οι θεραπείες που υπάρχουν και καμία από αυτές δεν μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο και επειδή ο κόσμος που τους περιβάλει δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν την ασθένεια. «Εάν με ξαναρωτήσει την ίδια ερώτηση θα ουρλιάξω».
- ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ από φίλους πολλές φορές και από συγγενείς καθώς επίσης απουσία συμμετοχής σε δραστηριότητες αναψυχής, σε διασκέδαση με φίλους, προσκλήσεις κ. α.. «Δεν μ’ ενδιαφέρει να βρίσκομαι με κανέναν πια».
- ΑΝΗΣΥΧΙΑ για το τι θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα και το τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτούς και τον ασθενή τους. «Θα μπορέσω να αντεπεξέλθω όταν θα χρειαστεί περισσότερη φροντίδα»;
- ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ διότι αρχίζει να τσακίζεται το ηθικό τους, διότι δεν μπορούν να βλέπουν τον άνθρωπό τους να καταρρέει και να τον αισθάνονται να απομακρύνεται καθημερινά, ενώ αντίθετα οι ίδιοι βρίσκονται κοντά του πολύ περισσότερο από όσο αν ήταν υγιής. «Δεν με ενδιαφέρει πια».
- ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ η οποία μετατρέπει τις καθημερινές δουλειές σε ανυπόφορο φορτίο και πολλές φορές οι δουλειές μοιάζουν σαν να μην έχουν τέλος. «Είμαι πολύ κουρασμένη».
- ΑΫΠΝΙΕΣ οι οποίες δημιουργούνται είτε επειδή ο άνθρωπός τους δεν ησυχάζει τη νύχτα και δεν μπορεί να κοιμηθεί, είτε από ατελείωτες έννοιες και ανησυχίες «Και αν βγει από το σπίτι, αν πέσει, αν χτυπήσει, αν χαθεί, κ.α.»
- ΝΕΥΡΑ που οδηγούν σε κυκλοθυμική συμπεριφορά η οποία πυροδοτεί αρνητικές αντιδράσεις. «Αφήστε με στην ησυχία μου»!
- ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ με αποτέλεσμα να εκτελούνται με δυσκολία απλά καθημερινά καθήκοντα.. «Είχα τόση δουλειά που ξέχασα ότι είχαμε ραντεβού».
- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ αρχίζουν να εμφανίζονται σιγά-σιγά ψυχικά και σωματικά. (πονάω παντού, δεν μπορώ να αναπνεύσω, νιώθω βάρος, δεν κατεβαίνει μπουκιά, κ. α. )
Αν εσείς ή οι οικείοι σας έχετε διαπιστώσει σε εσάς την ύπαρξη μερικών από αυτά τα συμπτώματα που παραθέτουμε, σε καθημερινή βάση, επισκεφθείτε το γιατρό σας και χρησιμοποιήστε τις παραπάνω οδηγίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες που έχει μπει πρόσφατα στη ζωή σας.