Η Σχιζοφρένεια είναι μια διαταραχή που προσβάλλει πολλές ψυχικές λειτουργίες. Έτσι, χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα προέρχονται από διαταραχή της σκέψης, της αντίληψης, του συναισθήματος, της αίσθησης του εαυτού, της βούλησης, της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και σχέσης με τον εξωτερικό κόσμο, της ψυχοκινητικότητας κ.ά.
Το 2013 Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) αναθεώρησε το διαγνωστικό της εγχειρίδιο γνωστό ως DSM (Diagnostic and Statistical Manual) με πολλές αλλαγές όσον αφορά τον αυτισμό και την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Όσον αφορά τη σχιζοφρένεια παρατηρούμε τις παρακάτω διαφορές :
Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι άλλαξε το πρώτο κριτήριο (Κριτήριο Α).
Σύμφωνα με το κριτήριο Α του DSM-IV για να θεωρηθεί ένα άτομο ότι πάσχει από σχιζοφρένεια πρέπει να παρουσιάζει τα εξής στοιχεία:
Χαρακτηριστικά συμπτώματα (2 ή περισσότερα από τα παρακάτω), κάθε ένα από τα οποία να διαρκεί πάνω από 1 μήνα:
• Παραληρητικές ιδέες
• Ψευδαισθήσεις
• Αποδιοργανωμένος λόγος
• Αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά
• Αρνητικά συμπτώματα
Πλέον στο DSM-V χρειάζονται τουλάχιστον 2 στοιχεία από αυτό, από ένα που ήταν πριν, και οπωσδήποτε το ένα από αυτά να είναι ψευδαισθήσεις, παραλήρημα ή ασύνδετος λόγος.
Επίσης εξαλείφθηκε η υποσημείωση με βάση την οποία αποκτούσαν ειδική σημασία των ακουστικών ψευδαισθήσεων (Schneiderian first-rank auditory hallucinations) και περίεργων παρ/κων ιδεών που από μόνες τους αρκούσαν για να πληρείται το κριτήριο Α, ενώ αφαιρέθηκαν οι υποκατηγορίες της Σχιζοφρένειας (παρανοϊκή, αποδιοργανωμένη, κατατονική, αδιαφοροποίητη και υπολειμματική).
Αντί αυτού, εκτιμάται η σοβαρότητα των κύριων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας ξεχωριστά στο κάθε άτομο.
Τέλος, όσον αφορά τις διαταραχές του σχιζοφρενικού φάσματος γενικότερα αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον στη Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή απαιτείται ένα κύριο καταθλιπτικό ή μανιακό επεισόδιο να είναι παρόν στο μεγαλύτερο μέρος της ασθένειας.
O Ιατρός Μιχάλης Μούγιας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλα τα παραπάνω.